<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://px.ads.linkedin.com/collect/?pid=4270537&amp;fmt=gif">
De Hamer
27 september 2024

Onze rioolbuizen halen mooie milieuscores

Mooie milieuscores

Onze rioolbuizen zijn niet alleen functioneel, maar ze zijn ook nog eens goed voor het milieu. Beter dan bijvoorbeeld pvc-buizen. Verrast? We leggen het in het onderstaande verhaal uit.

We worden ons steeds bewuster van de gevolgen van het gebruik van grondstoffen voor ons milieu en dat is een goede zaak. Daarom wordt er ook steeds meer gevraagd naar het milieuprofiel van grondstoffen, ook bij onze rioolbuizen. Dat kun je uitdrukken in MKI-waarden, de milieukostenindicator of in Global Warming Potential (GWP). Bij die laatste komt beton uit op een tweede plek, na polypropeen. Dat is zelf uit te rekenen met de ‘Klimarechner’, zie: https://www.bauing.uni-kl.de/klimarechner/berechnung.php

Oneindig recyclebaar

Betongranulaat dat via ons recycleconcept ‘Loop van de stoep’ is verkregen, passen we als secundaire grondstof toe bij het maken van nieuwe betonproducten. Dat doen we bij zowel riolerings- als bestratingsmaterialen. Dat gebeurt niet één keer, maar telkens weer. Zo wordt beton oneindig recyclebaar. Als het betonpuin bij een gecertificeerde breker is geweest en betongranulaat is geworden, kunnen we de verschillende fracties weer gebruiken in nieuw beton. In onze reguliere betonbuizen kunnen we tot 19 procent betongranulaat hergebruiken, in de mengsels van de waterdoorlatende Permeobuizen zit 5 procent betongranulaat.

Betere MKI-score dan pvc

Beton is een product dat heel lang meegaat. Het heeft een grotere weerstand tegen grond- en verkeersbelasting dan kunststof, heeft geen last van deformatie, het drijft niet op, maar is bovenal zeer duurzaam omdat het lang meegaat. En wij kunnen het weten, want we hebben meer dan honderd jaar ervaring met beton. Onderstaande tabel geeft aan hoe een buis met een inwendige diameter van 300 mm van beton zich verhoudt tot andere materiaalsoorten met dezelfde diameter.

image-png-Sep-26-2024-03-30-54-0140-PM

Geen bodemverontreiniging door microplastics

De Europese Commissie heeft in april 2020 de Restrictions Roadmap bekendgemaakt. Het plan en de beloften hierin vallen onder de doelstelling uit de EU Green Deal voor een vervuilingsvrij Europa. Alle EU-lidstaten steunen de routekaart unaniem, het proces voor het verbieden van schadelijke en giftige chemicaliën op de lijst is gestart. Als het goed is, zijn al deze stoffen in 2030 verboden. Sommige chemische stoffen op de routekaart hadden al te maken met EU-beperkingen, maar het verbod gaat straks alle vormen van pvc treffen.

Nauwelijks materiaalverlies

Het Hapro-systeem van De Hamer is uniek. Met de extra dikke rubberring kun je de (streng) Haprobuizen bij de schacht/put aansluiten op het lijf van de buis. Zo blijft het een flexibele verbinding, zonder metsel- of aanstortsparingen en de heb je de vrijheid om schachten/putten exact op de gewenste plaats te zetten.

Naast de mogelijkheid om te werken met de standaard pasbuizen (mof/spie) kunnen benodigde pasbuizen (spie- of eindstuk) die nodig zijn voor aansluiting op de put, eenvoudig uit hele Haprobuizen worden gezaagd. Het afgezaagde stuk kan in de volgende streng dan weer als pasbuis (mof- of startstuk) worden gebruikt, zo ontstaat er nauwelijks afvalmateriaal. Dit alles maakt het werken met het Haprosysteem flexibel, sneller, met minder overlast en lagere kosten, kwalitatief hoogwaardig en milieubewust.